Jak przygotować kompostownik w małym ogrodzie? Czy takie rozwiązanie zawsze się sprawdza?

Chcesz swój ogród prowadzić w sposób ekologiczny, zasilając rośliny naturalnymi nawozami? Możesz przygotować je samodzielnie, wszak zarówno ze skoszonej trawy, jak i odpadków żywnościowych można stworzyć bio mieszankę pełną składników odżywczych. Jednak czy takie rozwiązanie sprawdzi się w małym ogrodzie? Gdzie umieścić pojemnik w którym będzie dojrzewać? Na te pytania postaramy się udzielić wyczerpujących odpowiedzi w naszym poradniku.

Kompostownik – co można, a czego nie można w nim mieścić?

Pojemnik, który wypełnia się substancjami organicznymi można ustawić w zacienionym miejscu ogrodu. Warto jednak wiedzieć, co można do niego wrzucać, aby powstał dobry kompost. W kompostowniku następuje organiczny rozkład biomasy, a w tym procesie czynny udział biorą bakterie, termofilne promieniowce, pleśnie oraz pierścienice, czyli dżdżownice. Rozkładają one cząstki organiczne na proste i przyswajalne przez rośliny składniki. W całym procesie ważna jest nie tylko obecność tlenu, ale również temperatura kompostowania i wilgotność, bo bez niej mikroorganizmy nie mogłyby żyć i rozkładać materii. Do organicznego rozkładu na substancje odżywcze ważne dla roślin nadają się: obierki warzyw, np. marchewki, selera czy pietruszki, a także obierki z owoców, głównie jabłek, skorupki jaj, fusy z kawy i torebki herbaty, ścinki skoszonej trawy, chwasty, uschłe rośliny pozbawione nasion, liście, a także ścięte gałęzie krzewów, popiół z kominka (drewno), muł z oczka wodnego, trociny, obornik, czy stara ziemia z doniczek. Zatem wiele odpadków organicznych może trafić do kompostownika w ogrodzie. Nie można kompostować obumarłych roślin, które dotknęły choroby grzybowe, również ziemia po takich roślinach nie nadaje się do wykorzystania jako biomasa. W kompostowniku nie mogą znaleźć się liście buku, dębu, olchy i orzecha. Nie nadają się do niego także mięso i ryby, gdyż gniją i wytwarzają nieprzyjemny zapach. Skórki po owocach cytrusowych także nie mogą stać się jego częścią, podobnie jak drukowane gazety i czasopisma, a także popiół z węgla, koks i nasiona.

Dlaczego kompost jest ważny w ogrodzie?

Warto wiedzieć, dlaczego zadawać sobie tyle trudu. Kompost należy przemieszać raz na 2-3 miesiące, aby nie był zbyt zbity, a każdą warstwę materii organicznej oddzielać ziemią ogrodową lub warstwą torfu. Na dnie kompostownika zawsze powinny znaleźć się gałęzie, dla lepszego drenażu, a pokrywa powinna mieć otwory wentylacyjne, by zapobiec procesom gnilnym i wytwarzaniu się siarkowodoru w warunkach beztlenowych. Proces kompostowania trwa od 4 do 5 miesięcy, a kompost stanowi doskonałą pożywkę dla roślin, dzięki temu ich tempo wzrostu może być jeszcze szybsze. Jest bogaty w składniki mineralne, a ze względu na naturalny skład świetnie nadaje się do ogródków warzywnych i owocowych.

Rodzaje kompostowników – na który się zdecydować?

Istnieje wiele rodzajów kompostowników. Wśród nich można wymienić: otwarte, zamknięte lub obrotowe. Te pierwsze mają jedynie cztery ściany i nie można stawiać ich na betonowym podłożu. Są również podatne na czynniki zewnętrzne, dlatego powinny być stawiane np. pod wiatą ogrodową. Obrotowe zawiesza się na specjalnej metalowej konstrukcji co ułatwia mieszanie substancji organicznych. Zamknięte – drewniane lub z tworzywa wyposażone są w otwory wentylacyjne, a dodatkowo zatrzymują ciepło powstałe w trakcie rozkładu materii, co przyspiesza proces kompostowania.

Czy są jakieś przeciwwskazania do stworzenia kompostownika w małym ogrodzie?

W małym ogrodzie można stosować kompostowniki, jak w każdym innym. Na pewno jednak należy zrezygnować z konstrukcji otwartych na rzecz tych zamkniętych, co niewątpliwie zwiększa estetykę, a także zapobiega przedostawaniu się nieprzyjemnych zapachów. Kompostowniki nie powinny być zbyt duże dla odpowiedniego dostępu powietrza, co także jest korzystne w przypadku mniejszych ogrodów. Rozmiar nie powinien przekraczać 1,2 metra wysokości i 1,5 metra szerokości.

Nie ma przeciwwskazań do stworzenia kompostownika. Warto jednak postawić na model wentylowany z pokrywą.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij