Zdrowe słodkości z dodatkiem owoców – poznaj najlepsze przepisy
Któż z nas nie lubi słodyczy, ale słodycze mają to do siebie, że często są bardzo kaloryczne i przez to niezdrowe. Szczególnie te kupowane w sklepach są dodatkowo pełne konserwantów. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by słodkości przygotować samodzielnie i to z dodatkiem owoców. W końcu sezon, choćby na truskawki, w pełni.
Truskawkowy zawrót głowy
Czas na naszą pierwszą propozycję i to z dodatkiem pysznych truskawek. Będzie to ciasto owocowe, ale bez cukru czy dodatku innych konserwantów. Będziemy potrzebować 3 ekologiczne jajka, które ubijamy na pianę. Dodajemy do nich zblendowane truskawki (około pół kilograma). Następnie dodajemy 3 łyżki śmietany roślinnej, całość ponownie mieszamy. Gdy masa jest już stosunkowo gładka, pozostaje dosypać jeszcze pół szklanki płatków owsianych i pół szklanki kokosu, ponownie wymieszać, a na samym końcu dodać jeszcze pół szklanki mąki migdałowej. Masę przekładamy do blachy 30 cm na 30 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Gdy wystygnie kroimy truskawkowy zawrót głowy na kawałki i przekładamy na patery na ciasto. Możecie jeszcze przystroić je malinami oraz jagodami. Ciasto naprawdę świetnie smakuje, choć estetyka pozostawia wiele do życzenia.
Maliny i buraki to dobre połączenie
Są warzywa, których zwyczajnie nie lubimy, albo są takie, których sądzimy, że nigdy nie dodamy do ciasta. Tak często jest z burakami, ale to właśnie buraki będą gwiazdą naszego ciasta z dodatkiem malin. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Gotujemy buraki do miękkości, następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach, nadmiar soku odcedzamy. Można go potem wykorzystać do barszczu czerwonego. Do potartych buraków dodajemy maliny. Na pół kilo buraków warto dodać 25 dag malin. Następnie dodajemy pół kubka wegańskiego jogurtu oraz 30 dag płatków owsianych. Całość mieszamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do blachy 30cmx30 cm i pieczemy aż ciasto się zarumieni. Będzie to około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest naprawdę pyszne i buraki są zupełnie niewyczuwalne.
Wegańskie kokosanki z jagodami
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie wegańskie jest bardzo zdrowe, ale trzeba też zauważyć, że dzięki jedzeniu wege jest się eko, ale przede wszystkim nie przyczynia się do śmierci zwierząt. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was kolejny przepis, który jest w pełni wege i łatwy. Otóż polecamy przygotowanie wegańskich kokosanek z jagodami. Potrzebować będziemy oczywiście jaj wegańskich, czyli jaj roślinnych, które zrobione są na bazie tapioki. Przeczytajcie proporcje. W tym przepisie trzeba użyć tyle jaj wegańskich, ile odpowiada 5 jajom kurzym. Na opakowaniu jest przelicznik. Do masy dodajecie dwie szklanki kokosu oraz wcześniej zblendowane jagody, które dodają masie słodkości. Następnie łyżką nakładacie ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczecie je przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ale możecie też zamiast jagód dodać potarte jabłko czy nawet gruszkę. Gdy ciastka są gotowe, pozostaje je tylko udekorować roztopioną wcześniej surową czekoladą i przełożyć na paterę na ciasto.
Bananowe placki z eko jajami
Nasza kolejna propozycja jest na pewno zdrowa, choć już bardzie kaloryczna. Oto nasz pomysł na placki bananowe. W misce rozgniatamy 3 banany widelcem, dodajemy 2 ekologiczne jajka od kur z wolnego wybiegu, następnie należy dodać 4 łyżki miodu i wymieszać całość. Pozostaje już tylko dosypanie pół szklanki przesianej mąki. Może być to mąka kokosowa. Pieczenie tych placków jest łatwe, ale pod warunkiem, że macie dobrze rozgrzaną patelnię z grubym spodem. Jeżeli teflon schodzi, to absolutnie nie można na niej piec, gdyż jest to bardzo szkodliwe. Placki wystarczy piec do czasu, aż się zarumienią. Można je podawać z dodatkiem innych owoców, ale też polane syropem klonowy czy też syropem z jagód bądź malin, który można samodzielnie przygotować.
Nasze propozycje na słodkości spełnią oczekiwania nawet największych łasuchów, a przy tym są zdrowe i przygotowywane na bazie najlepszych składników. A wam, który przepis najbardziej przypadł do gustu? Polecamy wykorzystać wszystkie, na pewno się nie zawiedziecie. Takie słodycze można bez skrupułów podawać dzieciom.